Foto van de maand: september 2015


Bij mijn bezoek aan Macedonië heb ik verwonderd naar die vele paprika's staan kijken.
Als bloemversieringen hangen ze aan de muren van de huizen.
Op de lokale markten komen kraam na kraam de prachtig rode paprika je tegemoet.
Waarvoor zouden deze gebruikt worden?
Wij hebben veel gewandeld in Ohrid en Macedoniërs ontmoet die de paprika’s in traditionele kooktoestellen verwerken.
Het eindproduct heet Ajvar en het smaakt erg lekker.

Ajvar is een smaakmaker die hoofdzakelijk bestaat uit rode paprika, aubergine, zout, plantaardige olie en specerijen. Het komt oorspronkelijk uit Macedonië en is hoofdzakelijk populair op de Balkan.
Ajvar kan gegeten worden op brood, als toevoeging op sandwiches, als smaaktoevoeging (vaak gebruikt bij gegrild of geroosterd vlees), of als onderdeel van een salade.
Het bereiden van ajvar is enigszins arbeidsintensief, omdat het veel handmatig werk vereist, zeker als het aankomt op het pellen van de geroosterde paprika. Volgens traditie wordt het bereid gedurende de herfst, wanneer er paprika's genoeg voorhanden zijn, geconserveerd in glazen potten, en gedurende het hele jaar gegeten.

Klik op de foto voor meer belden van Macedonië


macedonie




© 2014-2020 Trudi Sennhauser   henkbakkerwebs.nl